4 grudnia 2022

Dieta w okresie menopauzy – na co zwracać uwagę?

Wiele kobiet zastanawia się, jak powinna być skomponowana dieta w okresie menopauzy. Warto się tego dowiedzieć oraz zapoznać z najważniejszymi zasadami jej układania.

Warzywa i owoce

W diecie kobiety w okresie menopauzy powinny się znaleźć przede wszystkim warzywa oraz owoce. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie ich kilka razy dziennie, zarówno w daniach głównych, jak i w formie przekąsek. W warzywach oraz owocach można znaleźć substancje, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Wśród nich można przede wszystkim wskazać witaminy oraz minerały, ale także niezbędne polifenole, które opóźniają procesy starzenia się.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kolejną substancją, która powinna się znaleźć w diecie kobiety w trakcie menopauzy, bez wątpienia są kwasy tłuszczowe omega-3. Mają one pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, ale także układu nerwowego, dlatego są niezbędne podczas komponowania posiłków. Kwasy tłuszczowe omega-3 można znaleźć przede wszystkim w tłustych rybach morskich. Jednak warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu również takie produkty jak orzechy, siemię lniane, a także awokado.

Chude mięso

W diecie kobiety nie może również zabraknąć wysokiej jakości źródeł białka. Wśród nich wskazuje się przede wszystkim chude mięsa, takie jak kurczak lub indyk, a także ryby. Oprócz tego warto również na co dzień spożywać jaja. Natomiast powinno się unikać jedzenia czerwonego mięsa, a także przetworów mięsnych. Mogą one w negatywny sposób wpływać na samopoczucie kobiety, a także mogą zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre schorzenia.

Rośliny strączkowe

Oprócz mięsa warto włączyć do swojej diety w czasie menopauzy również nasiona roślin strączkowych, które mają bardzo pozytywny wpływ na organizm oraz dobre samopoczucie. Warto minimum dwa razy w tygodniu przygotować posiłek z takich roślin jak fasola, ciecierzyca, a także soczewica. Będą one smacznym urozmaiceniem posiłku i dodatkowym źródłem cennych dla zdrowia witamin, minerałów oraz białka. Nasiona roślin strączkowych w swoim składzie zawierają również spore ilości białka, co sprawia, że wspomagają proces trawienia oraz perystaltykę jelit.

Przetwory mleczne

Dieta kobiety podczas menopauzy powinna również zawierać w swoim składzie mleko oraz przetwory mleczne. Są one doskonałym źródłem wapnia, który jest tak potrzebny kobiecie podczas przekwitania. Wapń jest bardzo istotnym składnikiem w przypadku zapobiegania osteoporozie, która bardzo często pojawia się w okresie menopauzy. Dlatego w tym czasie warto komponować swoje codzienne posiłki z przetworami mlecznymi.

Czego unikać?

Podczas komponowania diety w okresie menopauzy powinno się również unikać pewnych dań oraz ich składników. Wśród nich można przede wszystkim wskazać sól oraz cukier, a także fast foody i inne przetworzone dania. Mogą one zwiększać ryzyko pojawiania się różnego rodzaju schorzeń. U kobiet w czasie menopauzy bardzo często występuje również nietrzymanie moczu, które może mieć pośredni związek z dietą. W tym przypadku warto postawić na zmianę nawyków żywieniowych, a także takie rozwiązanie jak wkładki urologiczne damskie, które na pewno okażą się bardzo pomocne.

Dodaj komentarz