Jak zrobić domowy kebab?

Kebab to danie, które cieszy się ogromną popularnością w wielu krajach, w tym również w Polsce. Zastanawiasz się, jak przygotować tę pyszną potrawę we własnym domu? Sprawdź nasze wskazówki!

Kebab – co to jest?

Kebab to danie kuchni tureckiej, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Ta smaczna potrawa występuje w wielu różnych wersjach, z których najpopularniejszą jest doner kebab. Składa się on z mięsa (baraniny, wołowiny lub drobiu), warzyw oraz sosu. Wszystko podawane jest w tradycyjnej bułce – tzw. picie.

Czy kebab jest zdrowy?

Kebab to danie, które wzbudza wiele kontrowersji. Wiele osób uważa, że jest on niezdrowy. W przypadku kebabów dostępnych w punktach gastronomicznych wątpliwości wzbudza przede wszystkim jakość mięsa, które wykorzystywane jest do przygotowania potrawy. W niektórych miejscach używa się mięsa słabej jakości, które dodatkowo może być przetworzone lub przyprawione w sposób szkodliwy dla naszego zdrowia. W związku z tym warto wybierać lokale gastronomiczne, które stawiają na wysokiej jakości mięso od sprawdzonych producentów. Jeśli weźmiemy pod uwagę kebab dostępny w takich miejscach, możemy stwierdzić, że w porównaniu do innych fast foodów jest on zdrowym daniem. Kebab zawiera nie tylko bogate w składniki odżywcze mięso, ale także warzywa, które są pełne witamin i minerałów. Warto wybierać lokale, które do przygotowania kebaba używają sosów na bazie jogurtu z dodatkiem prawdziwego czosnku, bez substancji wzmacniających smak (takich jak np. glutaminian monosodowy), które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.

Przepis na domowy kebab

Jeśli masz ochotę na zdrowy kebab, możesz bez przeszkód przyrządzić go w domowym zaciszu. Aby przygotować pyszny i pożywny kebab, ważne jest wybieranie składników wysokiej jakości. Smaczne i zdrowe mięso do kebaba dostępne jest u dobrych producentów – https://kebap.pl/. Przygotowanie kebaba w domu ma tę ważną zaletę, że można mieć pełną kontrolę nad doborem składników odpowiedniej jakości. Poniżej przedstawimy prosty przepis na pyszny i pożywny kebab.

Kebab domowy – jakie składniki będą potrzebne?

Zanim zabierzesz się za przyrządzenie domowego kebaba, musisz zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Do przygotowania tego smacznego dania będą Ci potrzebne:

  • Udka z kurczaka bez kości i skóry (600 g)
  • Jogurt grecki gęsty (300 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • Mielony cynamon (1/2 łyżeczki)
  • Łagodna papryka w proszku (1 łyżeczka)
  • Mielone ziarna kolendry (1 łyżeczka)
  • Mielony kumin (1/2 łyżeczki)
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony (1/2 łyżeczki)
  • Koncentrat pomidorowy (1 łyżeczka)
  • Sos czosnkowy
  • Młoda kapusta (1 ćwiartka)
  • 2 pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • Tortille

Jak przygotować kebab w domu?

Przygotowanie domowego kebaba nie jest skomplikowane i każdy z pewnością poradzi sobie z przyrządzeniem tego dania. Wszystko zamyka się w następujących krokach:

  • Przygotuj marynatę – wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i sosem pomidorowym.
  • Zanurz mięso w marynacie i odłóż do lodówki na minimum 2 godziny (warto jednak zostawić mięso w marynacie nawet na ok. 12 godzin).
  • Rozgrzej piekarnik do 130 stopni i nadziej udka na szpadki do szaszłyków.
  • Naczynie wyłóż folią aluminiową i ułóż na niej zamarynowane mięso.
  • Piecz przez 30 minut.
  • Pokrój warzywa i upieczone kebaby na małe kawałki.
  • Opiecz tortille na suchej patelni grillowej.
  • Na każdy placek nałóż porcję warzyw i mięsa, a następnie polewaj sosem czosnkowym.
  • Zwiń w tortille w rulon i zawiń spód do środka (dodatkowo możesz zawinąć np. w pergamin lub folię aluminiową).
  • W zależności od preferencji, zamiast wersji z tortillą możesz przygotować kebab z frytkami i surówką.

Dodaj komentarz