3 lutego 2023

Lody włoskie i amerykańskie – czym się różnią?

Lody z automatu niejedno mają imię. W Polsce szczególną popularnością cieszą się te zwane włoskimi i amerykańskimi. Czym się różnią? Jaka jest ich historia? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej o tych deserach na zimno!

Lody z automatu – jedne z najpopularniejszych deserów w Polsce

Lody świderki i włoskie od lat są niezmiernie popularne w naszym kraju – trudno wyobrazić sobie nadmorski kurort czy atrakcję turystyczną bez budki serwującej charakterystyczne, zakręcone lody. Z czego wynika ich popularność? Smak, szybkie serwowanie, duża dostępność i atrakcyjna forma podania – to ich główne, ale nie jedyne zalety! Lody z automatu są też atrakcyjne dla przedsiębiorców – przede wszystkim dzięki prostocie ich przygotowywania. Wystarczy odpowiedni automat – do lodów amerykańskich lub włoskich – i specjalna mieszanka. Zarówno na lody włoskie, jak i na lody świderki proszek można kupić u każdego wiodącego producenta, takiego jak m.in. Lody Petra. Lody z automatu to więc nie jedynie pyszny deser – ale też dobry pomysł na biznes!

Lody włoskie – czy naprawdę pochodzą z Włoch?

Lody włoskie – w polskim rozumieniu – z Włochami nie mają tak naprawdę zbyt wiele wspólnego. Skąd zatem wzięła się ich nazwa? Odpowiedź jest prozaiczna – od maszyny do lodów tego rodzaju, której pierwsze modele pochodziły właśnie z Włoch. W innych krajach ten rodzaj lodów określa się przeważnie “miękkimi” – co związane jest z ich charakterystyczną, delikatną konsystencją.

A skąd wzięły się amerykańskie świderki?

Amerykańskie świderki to tak naprawdę polski wynalazek. Podobnie jak w przypadku lodów włoskich, ich nazwa – lody amerykańskie – wynika z pochodzenia automatu do ich przygotowywania. Z kolei nazwa “świderki” nawiązuje do ich charakterystycznego, przypominającego długi świder kształtu.

Lody włoskie i amerykańskie – najważniejsze podobieństwa i różnice

Zarówno lody włoskie, jak i amerykańskie przygotowywane są w specjalnych automatach – są to jednak zupełnie inne maszyny. To właśnie rodzaj urządzenia, w którym wykonywane są lody, wpływa na najważniejsze różnice pomiędzy nimi. 

Lody włoskie powstają w wyższej temperaturze, są mniej zmrożone i mocniej napowietrzone. Dzięki temu są miękkie i delikatne – nie można jednak formować z nich długich, zakręconych świdrów.

Lody amerykańskie są mocno zmrożone, twardsze i bardziej zwarte. Dzięki temu można przygotowywać z nich charakterystyczne, wysokie świderki. Doskonale sprawdzają się też w połączeniu z polewami zastygającymi i wszelkimi posypkami.

To, co różni lody świderki od włoskich to oczywiście też mieszanki, z których są wykonywane. Do obu rodzajów lodów wykorzystuje się inne proszki – co też przekłada się na różną konsystencję i smak.

A co z dostępnymi smakami? Chociaż najpopularniejsze są lody czekoladowe, śmietankowe i waniliowe, zarówno do produkcji lodów włoskich, jak i amerykańskich można kupić mieszanki o wielu, często egzotycznych smakach. Na szczególną uwagę zasługuje bogata gama smaków owocowych, a także wyjątkowo popularny smak słonego karmelu.

Dodaj komentarz