4 grudnia 2022

Olej rzepakowy- dowiedz się, dlaczego warto go stosować

Oleje roślinne są powszechnie stosowane w kuchni. Wzrost ich popularności jest wynikiem panującego aktualnie trendu na stopniowe odchodzenie od tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Warto wiedzieć, że olej rzepakowy uznawany jest za jeden z najcenniejszych tłuszczy ze względu na jego prozdrowotne właściwości, które zasługują na szczególną uwagę.

Najważniejsze informacje o oleju rzepakowym

Olej, który produkowany jest z rzepaku uprawianego w Europie, w tym również w Polsce, jest wzbogacony o cenny kwas oleinowy, omega-3 i omega-6. Powstaje on z odmian niemodyfikowanych genetycznie GMO, dzięki czemu jest bezpieczny dla zdrowia. Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią blisko 30% jego składu, co czyni go jednym z najzdrowszych produktów, jakie warto stosować na co dzień w kuchni. Kwasy te odgrywają bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia, a także zapobiegają wielu schorzeniom serca. Odpowiadają za utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Olej rzepakowy jest także cennym źródłem tokoferoli, czyli biologicznie czynnych antyoksydantów odpowiedzialnych za ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami. To właśnie one wywołują stres oksydacyjny, który jest jednym z czynników wywołujących wiele groźnych chorób. Tokoferole pełnią także inną ważną rolę, gdyż chronią olej rzepakowy przed jełczeniem.

Zalety stosowania oleju rzepakowego

Regularne stosowanie oleju rzepakowego ma ogromne znaczenie prozdrowotne. Jest nie tylko źródłem cennych kwasów tłuszczowych, ale także witaminy E i K. Nie każdy wie, że działa on korzystnie nie tylko na zdrowie, ale i na urodę. Zwarte w nim cenne składniki chronią skórę przed zbyt szybkim starzeniem, a także regenerują ją i wzmacniają. Olej rzepakowy można więc z powodzeniem stosować jako produkt kosmetyczny do twarzy, włosów i całego ciała.

Olej wytwarzany z rzepaku doskonale sprawdza się jako tłuszcz do smażenia w kuchni. Wyróżnia się on odpornością na zmiany termiczne, jakie zachodzą podczas smażenia, dlatego można wykorzystać go podczas przygotowywania różnego rodzaju dań. Świetnie nadaje się również jako składnik marynaty do mięsa, surówek czy majonezu. Można także dodać go do sałatki. Każdy, kto zastanawia się czy lepiej wybrać olej słonecznikowy czy rzepakowy powinien wiedzieć, że ten drugi zawiera zdecydowanie więcej nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, a już 2 łyżeczki dziennie pokrywają całkowite zapotrzebowanie organizmu na kwas oleinowy. 

Olej rzepakowy oliwą północy

Olej rzepakowy ze względu na swoje właściwości i skład bardzo często nazywany jest „oliwą północy”. Ich skład jest bowiem zbliżony, a pod niektórymi względami przewyższa on nawet oliwę z oliwek. W zwiększeniu świadomości konsumentów na temat tego, jakie właściwości posiada olej rzepakowy pomóc ma współfinansowana przez Unię Europejską kampania informacyjna zatytułowana ” Olej rzepakowy skarbem Europy”. Jest ona skierowana przede wszystkim do mieszkańców Polski oraz Francji, czyli dwóch największych producentów rzepaku. 

W ramach akcji powstała strona internetowa olejrzepakowy.com, na której znaleźć można wiele ciekawych informacji dotyczących właściwości oleju rzepakowego. Jest to miejsce, w którym można także skorzystać z ciekawych przepisów przygotowanych przez znanych i lubianych szefów kuchni, których składnikiem głównym jest właśnie olej z rzepaku. 

Dodaj komentarz